2012 m. liepos 9 d., pirmadienis

Kornreksas

Veislės istorija
Pirmasis Korniš Rekso kačiukas gimė 1950 m Serenoje (Anglija). Patinas vardu Kallibunker buvo trijų spalvų. Garbanotas katino kailis buvo panašus į Rekso triušių, atsiradusių 1919 m Prancūzijos fermose. Norint išsaugoti šią recesyvinę veislę, ji buvo kryžminama su siamo, britų trumpaplaukėmis bei burmos katėmis. 1960 metais profesorius E.Letard'as Reksų porelę pervežė iš Vokietijos į Prancūziją. Deja, tiktai žaliaakis patinas Marco išgyveno kelionę. Jis buvo sukergtas su burmos patele. Kačiukai gimė juodi ir tiesaus plauko, kas įrodė, jog genas atsakingas už Rekso kailį buvo iš tiesų recesyvinis. Jungtinėse Amerikos Valstijose veisimo programa buvo pradėta 1957 m. Kryžminimo su siamo bei rytietiškomis katėmis rezultatas - tai lengvo kūno sudėjimo ir ovalios galvos formos katės, tuo metu kai anglų Kornreksai buvo sunkesnio svorio ir pasižymėjo labiau trikampia nei pailga galvos forma. Anglijoje Kornvalio Reksas buvo oficialiai pripažinats 1967 metais. Ši veislė yra labai vertinama Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Europoje.

Temperamentas
Šios gyvybingos ir ekscentriškos katės yra labai guvios, negalinčios nustygti vietoje. Draugikšo būdo Kornreksai puikiai sutaria su kitomis katėmis bei šunimis, jų negąsdina kitų gyvūnų garsus ar šaižus balsas. Šio prieraišios ir švelnaus būdo katės nemėgsta vienatvės. Kornvalio Reksai mėgaujasi gyvenimu uždarose patalpose, ypač šaltuoju metų laikotarpiu. Patelės yra pakankamai vaisingos ir jų ciklas yra ganėtinai dažnas. Kačiukai vystosi sparčiai.

Defektai
Defektais laikoma: per plati arba per ilga Kornrekso galva; mažos ausys; masyvus, kresnas kūnas. Per stora, trumpa uodega, neapaugusi kailiu arba apaugusi pernelyg tankiu kailiu; dideli plaukais neapaugę plotai šioms katėms nebūdingi. Standūs, šiurkštūs, kieti plaukai laikomi defektu.

Priežiūra
Kiekvieną savaitę Kornvalio Reksą reiktų pašukuoti šepečiu, norint išlaikyti banguotą katės kailį. Šios veislės kailis beveik nesišeria.

Išvaizda
Kaukolė kiaušinio formos. Galva labiau ilga nei plati, pleišto formos. Nuo kaktos vidurio iki nosies galiuko eina tiesi linija. Nosis tiesi. Tvirtas smakras. Ūsai bei antakiai kiek banguoti.
Didelės, kūgio formos ausys, ties galva platesnės, į viršų siaurėjančios. Ausys apaugusios smulkiais plonais plaukeliais. Ausų vidus plaukais neapžėlęs.
Kornreksai pasižymi nuo vidutinio didumo iki didelių, ovalios formos akių. Jos šiek tiek įstrižos. Akių spalva įprastai dera su katės kailio spalva. Akys turi būti spindinčios, švytinčios ir skaidros.
Kūnas gali būti nuo mažo iki vidutinio didumo, pakankamai ilgas. Krūtinė gili. Lanksti nugara. Klubai apvalūs. Kaulų struktūra pakankamai trapi. Raumenys stiprūs, tvirti.
Ilgos, tiesios kojos silpnais kaulais, tačiau tvirtais raumenimis. Letenėlės mažos, ovalios.
Ilga, plona uodega, apaugusi garbanotais plaukais.
Visos Kornvalio Rekso kailio spalvos yra pripažįstamos.
Trumpas, tankus kailis, besigarbanojantis aplink visą kūną tolygiomis garbanėlėmis. Ypatingai ryškios garbanėlės pageidautinos ant kojų bei uodegos. Kailis švelnus ir minkštas. Plaukai auga lėtai.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą